U IME ALLAHA MILOSRDNOGA MILOSTIVOGA
KNJIGA MJESECNICE

(menstruacije, periode, zenskog pranja, zenskog cvijeta, krvotocine, krvotocja, svakomjesecnog lucenja krvi iz maternice)

i govora Allaha, uzvisen je On,: "I pitaju te (Muhamede) o mjesecnici. Reci: Ono (tj. stanje zene u vrijeme mjesecnice, menstruacije) je uznemirenje (neugodnost), pa se povucite (od) zena (tj. klonite se polnog odnosaja, odnosa, sa njima) u mjesecnici; i ne priblizujte im se da (dok) se ociste, pa kada su se ocistile, dodite im (pridite im) odakle vam je (gdje vam je) zapovjedio Allah (tj. vrsite sa njima polni odnosaj na onome mjestu zenskog tijela koje je Allah stvorio za polni odnosaj, odnos, a cim ga je stvorio za tu svrhu; i naredio je da se tom mjestu i prilazi da se u njemu izvrsi ono zbog cega je stvoreno). Zaista Allah voli pokajnike (one koji se kaju mnogo za pocinjene grijehe) i voli ciste (one koji se mnogo ciste, koji mnogo drze do tjelesne cistoce)."

GLAVA:

Kako je bio pocetak mjesecnice; i govor (rijec) Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio,: "Ovo je stvar (sto) je propisao nju Allah na kceri Adema (tj. na zene, a to znaci: Allah je stvorio zene tako da moraju imati mjesecnicu, menstruaciju)."

 A rekli su neki (Abdullah, sin Mes'uda; i Aisa): Bio je pocetak (doslovno: prvi slucaj, onoga) sto se poslala mjesecnica na Israelcane (tj. Zene Israelcana prve su pocele da imaju, da dobivaju mjesecnicu). 

 Rekao je Ebu Abdullah (Buharija): A hadis (pricanje, govor) Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, je mnogobrojniji (tj. obuhvatniji. Prevodilac dodaje da su neki ugledni komentatori nastojali da dovedu u sklad te rijeci Vjerovijesnika a.s., koje su jedino i ispravne, sa rijecima Abdullaha, sina Mes'udova; i Aise koje se takode preko njih pripisuju Vjerovijesniku a.s. To dovodenje u sklad nije uspjelo. Kad su vec bili svjesni da ima laznih hadisa cemu dovoditi u sklad hadis koji je manje pouzdan, a suprotnog je smisla, cemu ga dovoditi u sklad sa smislom pouzdanijeg hadisa.).

GLAVA

zapovjedi (naredbe) zenama kada su se porodile, kada su rodile (tj. kada su dobile krvotok iza poroda ili redovni mjesecni krvotok, mjesecnicu, menstruaciju).

 PRICAO NAM JE Alija, sin Abdullaha, rekao je: pricao nam je Sufjan, rekao je: cuo sam Abdurahmana, sina Kasima, rekao je: cuo sam Kasima govori: cuo sam Aisu (gdje) govori:

 Izasli smo, nece nam se misliti (tj. ne misleci, nije nam se mislilo, nije nam se cinilo da smo izasli iz Medine na putovanje radi neceg drugog) osim hodocasca. Pa posto smo bili u Serifu (mjestu izmedu Meke i Medine blizu Ten'ima), dobila sam mjesecnicu (menstruaciju). Pa mi je unisao (tj. posjetio me je) poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, a ja placem. Pa je rekao: "Sta ti je? Je li imas (tj. Jesi li dobila, Je li te snasla mjesecnica?) mjesecnicu (menstruaciju)?"
(Rijec, odnosno zenski oblik glagola "nefiset" i "nufiset" znaci i "roditi", a i "imati menstruaciju, mjesecnicu".)

 Rekla sam: "Da." Rekao je: "Zaista ovo je stvar (sto) ju je propisao Allah na kceri Adema (tj. na zene), pa vrsi (sve ono) sto vrsi hodocasnik osim (sto) neces obilaziti Kucu (Allaha - Kabu, tj. samo neces vrsiti onog obreda u hodocascu koji se sastoji u tom da se obilazi, ophodi okolo, oko, Kabe)." Rekla je: I zrtvovao je (prinio je zrtvu, zaklao je kurban) poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, za svoje zene kravu (zaklavsi za njih kravu, ili veliko govece).

GLAVA

pranja zene u mjesecnici (tj. zene koja je u stanju kad ima mjesecnicu, menstruaciju, pranje njezino) glavu (tj. pranje glave) svoga muza i pocesljavanja njezina (i pocesljavanja glave muza).

 PRICAO NAM JE Abdullah, sin Jusufa, rekao je: pricao nam je Malik od Hisama, sina Urveta, od njegovoga oca, od Aise, rekla je:

 Ja pocesljavah (cesljah) glavu poslanika Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, a ja sam u mjesecnici.

 PRICAO NAM JE Ibrahim, sin Musa-a, rekao je: pricao nam je Hisam, sin Jusufa, da je Ibnu Dzurejdz izvijestio njih, rekao je: izvijestio je mene Hisam od Urveta da se on pitao (tj. da je on pitan):

 Je li me posluzuje zena u mjesecnici, ili se priblizuje meni zena, a ona je necista (neokupana)? Pa je rekao Urvete: Sve je to meni lako (laka stvar); i sve to (tj. i zena u mjesecnici i neokupana) posluzuje mene; i nije (ni) na jednog (tj. ni za jednog covjeka, nikome) u tome (nikakve) greske (ili: poteskoce, teskoce). Izvijestila je mene Aisa da ona zaista pocesljavase poslanika Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, a ona je u mjesecnici, a poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, tada je boravitelj (tj. tada je boravio u ime poboznosti) u bogomolji (svojoj dzamiji), priblizi njoj (tj. promoli njoj, Aisi iz dzamije) svoju glavu, a on je u svojoj sobi, pa ona pocesljava nju (glavu Vjerovijesnika a.s.), a ona je u mjesecnici.

GLAVA

ucenja (citanja Kur'ana) covjeka u krilu (tj. oslonjen na koljena; ili: u narucju, tj. bivsi oslonjen na grudi, prsa) svoje zene, a ona je u mjesecnici.

 A Ebu Vail slase svoga slugu (zenskoga pola, tj. sluskinju), a ona je u mjesecnici, k Ebu Rezinu, pa (bi) mu donijela Mushaf (knjigu u kojoj je ispisan Kur'an i koju vjernici ne smiju prihvatiti necisti), pa (bi ona nosila Mushaf tako sto bi) drzala njega sa (tj. za) njegov kajis (uzicu o koju se vjesa torbica u koju je smjesten Mushaf).

 PRICAO NAM JE Ebu Nuajn, Fadl, sin Dukejna, cuo je Zuhejra (koji je pricao) od Mensura, sina Safijete, da je njegova majka (Safijeta) pricala njemu da je Aisa pricala njoj da se Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, oslanjase u (tj. na) njezino krilo (ili: na njezina prsa, grudi), a ja sam u mjesecnici, zatim (tako naslonjen) uci Kur'an.
 
 
 
 

GLAVA

(onoga) ko je nazvao "nifas" mjesecnicom.

("Nifas" je: porod zene, a i krv, krvarenje poslije poroda zene. U hadisu je i krvarenje zene u menstruaciji nazvano "nifas" sa izrazom "E nufisti", pa Buharija iz te okolnosti zakljucuje da i krvarenje poslije poroda zene povlaci za sobom iste posljedice kao i krvarenje za vrijeme menstruacije, a to ce reci da i u krvarenju poslije poroda zena ne treba da posti i da klanja dok god ima krvarenje koje je normalno, obicno za porodilje. Po hanefijskoj pravnoj skoli to je normalno cetrdeset dana. Preko toga roka dalje krvarenje smatra se oboljenje i onda vec mora klanjati i postiti. U vrijeme normalnog krvarenja propustene molitve nece naknadno obavljati, a propustene dane posta ce naknadno postiti.)

 PRICAO NAM JE Mekjija, sin Ibrahima, rekao je: pricao nam je Hisam od Jahja-a, sina Ebu Kjesira, od Ebu Selemeta da je Zejneba, kci Umu Selemete, pricala njemu da je Umu Selemeta pricala njoj, rekla je:

 Dok sam ja sa Vjerovijesnikom, pomilovao ga Allah i spasio, (bila) lezeci u (crnoj, cetvrtastoj i sa dva obiljezja oznacenoj) haljini, kadli menstruirah (tj. kadli me iznenada snade, spopade mjesecnica, menstruacija). Pa sam se izvukla (neopazeno otisla) pa sam uzela odjece svoje mjesecnice (tj. odjece koje oblacim kada imam svoju mjesecnicu). Rekao je: "Jesi li rodila (tj. je li te snasao "nifas" - porodajna krv, a ovdje znaci: Jesi li dobila mjesecnicu)? Rekla sam: "Da." Pa me pozvao pa sam legla (u postelju) sa njim u (dlakavoj, cupavoj) haljini (kadifi, somotu).

(Rijec "idtadze'a" znaci leci u postelju, ali ne na leda nego na stranu, tj. okrenuvsi, odnosno stavivsi jednu stranu, desnu ili lijevu, do zemlje, na zemlju.)

GLAVA

doticanja (gole povrsine koze) zene u mjesecnici.

 PRICAO NAM JE Kabisate, rekao je: pricao nam je Sufjan od Mensura, od Ibrahima, od Esveda, od Aise, rekla je:

 Kupase se ja i Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, iz jedne posude, oboje nas je necisto; i zapovjedase mi pa (da) se obucem u donju odjecu (ili: pa se zamotam u platno, pa se pokrijem platnom) pa se dotice mene (doslovno: pa se dotice njegova koza moje koze), a ja sam u mjesecnici; i izvlacise (tj. promaljase) svoju glavu k meni, a on je boravitelj (tj. a on je u tom vremenu se bio potpuno odao boravljenju u bogomolji-dzamiji), pa ja perem njega (tj. njegovu glavu), a ja sam u mjesecnici.

 PRICAO NAM JE Ismail, sin Halila, rekao je: izvijestio nas je Alija, sin Mushira, rekao je: izvijestio nas je Ebu Ishak, on je Sejbanija, od Abdurahmana, sina Esveda, od njegova oca, od Aise, rekla je:

 Bila je jedna (od) nas (u ovakom polozaju) kada je bila u mjesecnici, pa je htio poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, da se dotice (dotakne) nje, zapovjedio je njoj da se obuce (pokrije donjom odjecom) u uskipjelosti njezine mjesecnice, zatim je doticao nju (tj. pipao je njenu kozu). Rekla je (Aisa): A koji vas posjeduje svoj ud (potrebu polnog nagona) kao sto Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, posjedovase svoj ud? (Htjela je da kaze da oni ne treba da doticu svoje zene kad su u mjesecnici, jer ih to moze nadraziti pa ih navesti na polni odnosaj, a polni odnosaj sa zenom u mjesecnici je grijeh. Vjerovijesnik je doticao svoje zene kad su bile u mjesecnici, ali je on vladao cvrsto sobom i svojim polnim nagonom pa ga nadrazivanje nije moglo odvesti u polni odnosaj, odnos, sa zenom u mjesecnici. To je smisao Aisinih rijeci: A koji od vas posjeduje svoj ud ili potrebu kao sto Vjerovijesnik a.s. posjedovase svoj ud, potrebu?). Slijedio je njega (Aliju, sina Mushirova) Halid i Dzerir (pricajuci) od Sejbanije.

 PRICAO NAM JE Ebu-Nu'man, rekao je: pricao nam je Abdul-Vahid, rekao je: pricao nam je Sejbanija, rekao je: pricao nam je Abdullah, sin Sedada, rekao je: cuo sam Mejmunetu, govori:

 Bio je poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, kada je htio da se dotice (neke) zene od svojih zena (ovakog postupka:), zapovjedio je njoj pa se obukla (pokrila donjom odjecom, haljinkom), a ona je u mjesecnici (tj. morala se pokriti ako je bila u mjesecnici pa da je onda dotice). 

(Na osnovu ove predaje i pricanja mnogi pravnici kazu da musliman ne smije, zabranjeno mu je da dotice i pipa svoju zenu ako nije zastrta i pokrivena donjom haljinom u vrijeme kad je zena u mjesecnici.) 

Prenosi ga (ovaj prednji hadis jos i) Sufjan od Sejbanije.

GLAVA

ostavljanja zene u mjesecnici post (tj. nece ona u tom stanju postiti).

 PRICAO NAM JE Seid, sin Ebu Merjema, rekao je: izvijestio nas je Muhamed, sin Dzafera, rekao je: izvijestio me Zejd, on je sin Eslema, od 'Ijada, sina Abdullaha, od Ebu Seida Hudrije, rekao je:

 Izasao je poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, u (dane klanja) zrtve; ili mrsenja (na dan kurban bajrama ili ramazanskog bajrama, sumnja pripovjedac ili ashab) ka mjestu gdje se klanja praznicna (bajramska) molitva, pa je prosao pokraj zena pa je rekao: "O skupino zena, dajite milostinju, pa zaista ja sam (bio u takvoj prilici da) se meni pokazalo vas najmnogobrojnijim stanovnicima Vatre (tj. da ce vas najvise biti u vatri pakla)." Pa su rekle: "A s cega (A zasto), o poslanice Allaha?" Rekao je: "Umnozavate kletvu (tj. Mnogo kunete, proklinjete) i nijecete muza (ne priznajete njegove udobnosti koje vam pruza u granicama svoje mogucnosti). Nisam vidio (nikoga) od (osoba) manjkavih (u) pameti i vjeri odvodnijeg (tj. da vise odvodi, zanosi, da je stetniji) za razum odlucna covjeka od jedne (od) vas." Rekle su: "A sta je manjkavost nase vjere i nase pameti, o poslanice Allaha?" Rekao je: "Zar nije svjedocanstvo (svjedocenje) zene kao polovina svjedocanstva (svjedocenja) covjeka?" Rekle su: "Da." Rekao je: "Pa to ti je iz (razloga) manjkavosti njezine (tj. njihove) pameti. Zar nije (propis) kada je dobila mjesecnicu, nije klanjala i nije postila (tj. ne klanja i ne posti)?" Rekle su: "Da." Rekao je: "Pa to ti je od manjkavosti njezine vjere."

(Manjkavost vjere u stvari znaci manjkavost u vrsenju vjerskih zapovjedi, pauziranje u vrsenju dobrih djela.)
 
 
 

GLAVA:

Vrsice zena u mjesecnici obrede (hodocasca), sve njih osim obilazenja Kuce (tj. Kjabe).

 A rekao je Ibrahim: Nema stete (grijeha) da ona (tj. zena u mjesecnici) uci odlomak (Kur'ana). A nije vidio Ibnu Abas u ucenju (Kur'ana) za necista (neokupana) stete (grijeha). A Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, spominjase Allaha na (tj. u) svim svojim vremenima (casovima, tj. u svim prilikama i okolnostima). A rekla (je) Umu Atija: Zapovjedase se nama da izadu zene u mjesecnici (na mjesto gdje se klanjao bajram), pa su one velicale sa njihovim velicanjem (velicale su Allaha zajedno sa ljudima vicuci: Allahu ekber) i molile su (upucivale su molitve i molbe Bogu). A rekao je Ibnu Abas: Izvijestio je mene Ebu Sufjan da je Iraklije pozvao (da se donese) knjiga (tj. poslanica) Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, pa ju je proucio (procitao), pa kadli u njoj: "U ime Allaha, milosrdnog, milostivog. I o pripadnici knjige (Biblije), dodite k (jednoj) rijeci ..." odlomak (iz Kur'ana. Hoce da kaze da je u poslanici bio napisan i odlomak iz Kur'ana, a znalo se da ce je uzimati i citati neokupani krscani.). A rekao je Ata' (pricajuci) od Dzabira: Dobila je mjesecnicu Aisa pa je obredila obrede (hodocasca), sve njih osim obilazenja Kuce (Kjabe), a ne klanja (ne klanjajuci, a nije klanjala). A rekao je Hakjem: Ja zaista koljem (zivotinju), a ja sam necist, a rekao je Allah, On je mocan i velicajan je,: "I ne jedite od (onoga) sto se nije spomenulo ime Allaha nad njim (pri klanju) ...".

(Buharija hoce ovim navodima da pokaze da je dozvoljeno uciti Kur'an bivsi neokupan. Hanefijska pravna skola kaze suprotno; i za svoje stanoviste ima druge dokaze.)

 PRICAO NAM JE Ebu Nuajm, rekao je: pricao nam je Abdul-Aziz, sin Ebu Selemeta, od Abdurahmana, sina Kasima, od Kasima, sina Muhameda, od Aise, rekla je: Izasli smo sa poslanikom Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, ne spominjemo (nista drugo) osim hodocasce. Pa posto smo dosli (u) Serif, dobila sam menstruaciju (mjesecnicu). Pa je unisao meni (posjetio me je) Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, a ja placem, pa je rekao:

 "Sta te je rasplakalo (natjeralo u plac)?" Rekla sam: "Zaista sam (tj. Zaista bih) voljela tako mi Allaha da (sam) ja hodocastila (posla na hodocasce ove) godine. Rekao je: "Mozda si ti rodila (dobila porodajnu krv, tj. dobila mjesecnicu)?" Rekla sam: "Da." Rekao je: "Pa zaista to ti je (jedna) stvar (sto) je propisao Allah nju na kceri Adema, pa cini (sve) sto cini hodocasnik osim (sto) neces obilaziti Kucu (Kjabu i tako postupaj sve do vremena kad treba) da se ocistis."

GLAVA

prekomjerne (neuobicajene, stalne) mjesecnice.

(Neuobicajena, prekomjerna, stalna mjesecnica kod zene je stalno krvarenje iz maternice usljed oboljenja zenskih polnih udova, tj. polnih organa. To i nije mjesecnica, menstruacija nego bolest, oboljenje pa i ne oslobada zenu vrsenja onih vjerskih obreda koje zena ne smije vrsiti u mjesecnici kao sto je molitva, post, obilazenje Kjabe itd.)

 PRICAO NAM JE Abdullah, sin Jusufa, rekao je: izvijestio nas je Malik od Hisama, sina Urveta, od njegova oca, od Aise da je ona rekla: rekla je Fatima, kci Ebu Hubejsa, poslaniku Allaha, pomilovao ga Allah i spasio:
 "O poslanice Allaha, zaista ja se necu ocistiti (tj. ja se ne cistim, a to znaci: ja stalno imam krvarenje iz polnih udova, organa tako da nisam nikad cista), pa da li (da sasvim) ostavim (da li cu potpuno ostaviti) molitvu?" Pa je rekao poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio,: "To ti je samo zila (vena koja je oboljela), a nije mjesecnica, pa kada nastupi mjesecnica, pa ostavi molitvu, pa kada je otisla (tj. kada ode, prestane) njezina kolicina (tj. kolicina krvi koja je tekla usljed nje, mjesecnice, a ostane tecenje krvi usljed bolesti), pa operi od sebe krv (od bolesti nakon kupanja iza prestanka mjesecnice) i klanjaj."

GLAVA

pranja krvi mjesecnice.

(Rijeci "hajd" i "mehid" su nazivi za mjesecnicu.)

 PRICAO NAM JE Abdullah, sin Jusufa, rekao je: izvijestio nas je Malik od Hisama, od Fatime, kceri Munzira, od Esme, kceri Ebu Bekra, da je ona rekla:
 Pitala je (jedna) zena poslanika Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, pa je rekla: "O poslanice Allaha, da li si vidio (ili: da li si mislio, tj. sta mislis) jedna (od) nas, kada je pogodila njezinu odjecu krv od mjesecnice, kako (da ona) napravi (tj. sta da radi sa tom odjecom)?" Pa je rekao poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio,: "Kada je pogodila odjecu jedne (od) vas krv od mjesecnice, pa neka je (ju) ocupka (noktima i prstima), zatim neka je (ju) poprsce (polije) vodom, zatim neka klanja u njoj."

 PRICAO NAM JE Asbag, rekao je: izvijestio me Ibnu Vehb, rekao je: izvijestio me Amr, sin Harisa, od Abdurahmana, sina Kasima, pricao mu je od svoga oca, od Aise, rekla je:

 Bila je jedna (od) nas (u takvom polozaju da) ima mjesecnicu (tj. imase jedna nas mjesecnicu), zatim ocupka krv od svoje odjece kod svoga ociscenja, pa je (ju) opere i poprsce (polije vodu) na ostali (dio) nje (tj. na ostali dio odjece), zatim klanja u njoj.

GLAVA

boravljenja (u dzamiji - u bogomolji) zene u prekomjernoj mjesecnici.

 PRICAO NAM JE Ishak, rekao je: pricao nam je Halid, sin Abdullaha, od Halida, od Ikrimeta, od Aise da je Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, (bio  jedanput u takvoj prilici da) je boravila sa njim (u dzamiji) neka (od) njegovih zena, a ona je imala prekomjernu mjesecnicu, vidi (primjecuje ona da joj neprekidno tece) krv, pa cesto je stavljala legen (legin, lavor, neki sud, posudu) pod sebe od (tj. zbog) krvi. A tvrdio je Ikjrimete da je Aisa vidjela vodu zutobojnice (vodu zute boje od divljeg safrana) pa je rekla:

 "Kao da je ovo stvar (sto) je omsica (zena) nalazase (da iz njezinih polnih udova, organa istjece, istice u vrijeme njezine prekomjerne mjesecnice).

 PRICAO NAM JE Kutejbetu, rekao je: pricao nam je Jezid, sin Zurej'a, od Halida, od Ikjrimeta, od Aise, rekla je:

 Boravila je (u dzamiji) sa poslanikom Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, (jedna) zena od njegovih zena, pa vidjase krv i zutilo (tj. zutu tekucinu); i legen (lavor) je pod njom, a ona klanja.

 PRICAO NAM JE Museded, rekao je: pricao je nama Mu'temir od Halida, od Ikjrimeta, od Aise da je neka (od) majki vjernika boravila (u dzamiji), a ona je u prekomjernoj mjesecnici.

GLAVA:

Da li (da) klanja zena u odjeci (onoj sto) je imala mjesecnicu u njoj (sto ju je nosila na sebi u vrijeme mjesecnice).

 PRICAO NAM JE Ebu Nuajm, rekao je: pricao nam je Ibrahim, sin Nafi'a, od Ibnu Ebu Nedziha, od Mudzahida: rekla je Aisa:

 Nije bilo za jednu (od) nas (tj. Nije imala jedna od nas vise odjece) osim jedna odjeca (jedne odjece), provodila bi mjesecnicu u njoj; pa kada je pogodilo nju (odjecu) nesto od krvi; rekla je svojom pljuvackom (tj. pokvasila je svojom pljuvackom ono mjesto od krvi na odjeci) pa je ocupkala nju (odjecu) svojim noktom.

GLAVA

mirisa za zenu kod njezinog kupanja od (tj. poslije) mjesecnice.

 PRICAO NAM JE Abdullah, sin Abdul-Vehaba, rekao je: pricao nam je Hamad, sin Zejda, od Ejuba, od Hafse, od Umu Atije, rekla je:

 Zabranjivase se nama da ostavljamo nakit (da se suzdrzavamo gizdanja u znak) na (zaljenje za) umrlim iznad (tj. vise od) tri (noci i dana) osim na (zaljenje za) muzem cetiri mjeseca i deset (noci i dana); i (da) ne podvlacimo sebi surme (da ne bojimo crnim antimonovim preparatom trepavica i rubove ocnih kapaka); i (da) se ne namirisavamo i (da) ne oblacimo obojene odjece osim odjece "povezanice" (a to je vrsta jemenskog ogrtaca koji je izraden od platna cija je preda povezana, zatim je obojena, zatim je otkana.). A vec se dozvolilo nama kod ciscenja, kada se kupala jedna (od) nas od mjesecnice, (da upotrijebimo, upotrebimo, jednu vrstu mirodije, mirodije, koja se sastojala) u komadu od (crnog ljekovitog) drveta "nokata" (tj. crnog ljekovitog drveta - kust - koje pripada mirodijama koje imaju oblik covjecijih nokata na prstima, a koje su crne i njima se kadi radi namirisavanja. Drugi vele: "Kust" je mirisno drvo, a "Azfar" je ime primorskog grada u Jemenu, pa izraz u tekstu "kusti azfar" znaci: od (mirisnog) drveta (iz grada) Azfara.). I zabranjivase se nama slijedenje, slijedenje (da uzimamo ucesca u ispracaju) sprovoda (dzenaza). Rekao je (Buharija): Prenio je njega (tj. gornji hadis) Hisam, sin Hasana, od Hafse, od Umu Atije, od Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio.

GLAVA

trljanja zene svoju osobu (tj. samu sebe) kada se cistila od mjesecnice; i kako se ona kupa i uzima komad (pamuka, vate; ili vune ili krpe, a taj komad je takav da) se dohvatao (mnogo, tj. mnogo se upotrebljavao, a to znaci: poderan, polovan; a neki opet kazu "mumesseketen" znaci: namirisan miskom -  mosusom, mosusom) pa slijedi njim trag krvi (tj. pa brise ona njim - tim komadom svoj polni ud, polni organ i mjesta okolo njega koja su bila uprljana krvlju i po kojima je ostao trag od krvi).

 PRICAO NAM JE Jahja, rekao je: pricao nam je Ibnu Ujejnete od Mensura, sina Safijete, od njegove majke, od Aise da je (jedna) zena pitala Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, o svome kupanju od mjesecnice, pa joj je zapovjedio kako ce se ona kupati. Rekao je:

 "Uzmi komad od mosusa (ili: komad od koze na kojoj ima dlake, cupe, jer to znaci "mesk" ako se u tekstu cita "min meskin") pa se ocisti njime (tim komadom)." Rekla je: "Kako cu se ja (da) ocistim njime?" Rekao je: "Slava Allahu! Ocisti se!" Pa sam je ja povukla (potegnula) k sebi pa sam rekla (to veli Aisa): "Slijedi (otari, pobrisi) njim trag krvi."

GLAVA

kupanja (od, tj. poslije prestanka) mjesecnice.

 PRICAO NAM JE Muslim, rekao je: pricao je nama Vuhejb, rekao je: pricao nam je Mensur od svoje majke, od Aise da je (jedna) zena od Pomagaca rekla Vjerovijesniku, pomilovao ga Allah i spasio, kako cu se okupati od mjesecnice? Rekao je:

 "Uzmi komad, namirisan mosusom (ili: komad, mnogo uziman, tj. poderan, upotrebljavan, polovan) pa se ocisti triput." Zatim se zaista Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, zastidio pa se okrenuo sa svojim licem. Ili je rekao: "Ocisti se njim!"  (sumnja Aisa koji je izraz upotrebio Vjerovijesnik a.s.), pa sam je ja uzela, pa sam je povukla, pa sam je izvijestila o (onome) sta hoce Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, (da kaze).

GLAVA

cesljanja zene kod njezinog kupanja od mjesecnice.

 PRICAO NAM JE Musa, sin Ismaila, rekao je: pricao nam je Ibrahim, rekao je: pricao nam je Ibnu Sihab od Urveta da je Aisa rekla:

 Uzviknula sam (telbiju - recenicu koja se izgovara pri pocinjanju vrsenja hodocasca i dalje u toku njega) sa poslanikom Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, u hodocascu oprastanja (u oprostajnom, zadnjem hodocascu Allahova poslanika a.s.), pa sam bila od (onih) ko je odlucio umru (da obavi), a nije potjerao zrtvene zivotinje. (Umra je neobavezno, skraceno hodocasce ili kako neki kazu, malo hodocasce. Ono se moze obaviti u svako doba godine, ali nije preporucljivo da se obavlja u dane obaveznog potpunog hodocasca - hadza, a ako se umra obavlja u dane hadza, obavezno je i hadz obaviti.) Pa je tvrdila (Aisa) da je ona dobila mjesecnicu; i nije bila cista (sve dotle) dok je unisla (tj. dosla, nastupila) noc Arefata, pa je rekla: "O poslanice Allaha, ovo je noc Arefata, a bila sam odlucila samo (da obavim) umru." Pa je rekao njoj poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio,: "Pokvari svoju glavu (tj. odrijesi kosu svoje glave); i iscesljaj se (tj. uredi kosu) i ustegni se od svoje umre." Pa sam ucinila (to). Pa posto sam izvrsila hodocasce, zapovjedio je Abdurahmanu (u) noci Hasbe pa mi je dao (tj. pomogao, omogucio da) odlucim (da izvrsim) umru od Ten'ima mjesto moje umre koju sam obredila (tj. pocela da obredujem, da vrsim pa je prekinula zbog mjesecnice).
 
 
 

GLAVA

pokvarivanja (rasplicanja) kose zene (svoje kose) kod kupanja (od) mjesecnice.

 PRICAO NAM JE Ubejd, sin Ismaila, rekao je: pricao nam je Ebu Usamete, od Hisama, od njegova oca, od Aise, rekla je:

 Izasli smo dolazeci mladaku (tj. uoci mladaka, uoci prvog dana mjeseca) zul-hidzeta, pa je rekao poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio: "Ko voli da uzvikne (telbiju obavezujuci se) sa umrom, pa neka uzvikne, pa zaista, da nisam ja potjerao zrtvenu zivotinju (hedj), zaista bih uzviknuo (telbiju obavezujuci se) sa umrom." Pa je uzviknuo neki njih (telbiju obavezujuci se) sa umrom, a neki njih sa hodocascem. A bila sam ja od (onih) ko je uzviknuo (telbiju obavezujuci se) sa umrom, pa me stigao dan Arefata, a ja sam (u) mjesecnici (tj. jos uvijek imam mjesecnicu), pa sam se potuzila (pozalila) ka Vjerovijesniku, pomilovao ga Allah i spasio, pa je rekao: "Pusti (Ostavi) svoju umru; i pokvari svoju glavu (tj. raspleti, odrijesi svoju kosu na glavi); i iscesljaj se i uzvikni (telbiju obavezavsi se) sa hodocascem." Pa sam ucinila, te kada je bila noc Hasbe, poslao je sa mnom moga brata Abdurahmana, sina Ebu Bekra, pa sam izasla k Ten'imu, pa sam uzviknula (telbiju obavezujuci se) sa umrom mjesto moje umre (koju sam bila zapocela pa je prekinula zbog mjesecnice). Rekao je Hisam: A nije bilo (ni) u cemu od toga zrtvene zivotinje, a ni posta, a ni milostinje.

GLAVA

"... ujednacenog i neujednacenog".

(Pod ovim se rijecima misli na rijeci Kur'ana u kojima se govori o stupnjevima razvitka djeteta u maternici  ".... zatim - smo vas stvorili - od komada ujednacenog i neujednacenog....", tj. pravilnog, bez mane i bolesti; i nepravilnog komada koji znaci, po nekim tumacenjima, mrtvorodence i nedonosce. Tumaci Buharije kazu da je Buharija ovo i ovakvo izrazavanje u ovoj glavi rekao s namjerom da upozori na to da krv i krvarenje za vrijeme trudnoce nije mjesecnica i ne smatra se mjesecnicom pa se zena usljed toga krvarenja nece sustezati od vrsenja obreda. To je misljenje zastupao i Ebu Hanife. Novo misljenje Safije je suprotnog stanovista. Neki od onih koji smatraju da krvarenje za vrijeme trudnoce nije mjesecnica, odnosno da se pravno ne treba smatrati mjesecnicom opravdavaju to ovako: Ako je zametak - komad - potpun i pravilan, ta krv je hrana zametka koja procuri iz maternice; ili je visak te hrane ili nesto slicno pa izlazi van; a ako je zametak - komad nepotpun i nepravilan, onda ga maternica ispljuvava, izbaciva u tecnom stanju, a ipak je to djete, a djete nije mjesecnica kao i hrana djeteta sto nije takode mjesecnica. Nece se ovdje navoditi druga objasnjenja, niti ce se navoditi objasnjenja onih koji smatraju da je krvarenje za vrijeme trudnoce ipak mjesecnica.)

 PRICAO NAM JE Museded, rekao je: pricao nam je Hamad od Ubejdulaha, sina Ebu Bekra, od Enesa, sina Malika, od Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, rekao je:

 "Zaista Allah, mocan je On i velicajan je, povjerio je maternicu (jednom) andelu, meleku (i on, andel) govori: O moj Gospode, bistrica (bistra voda je ovo, tj. ova sperma, sjeme musko je bistra tecnost, pa upotpuni njegovo stvaranje, daj da se od njega razvije dijete); o moj Gospode, krv (usirena, stvrdnuta je ovo); o moj Gospode, komad (prezvakanog mesa je ovo, pa molim da ga upotpunis u oblik djeteta). Pa kada je htio (tj. kada hoce Allah) da izvrsi njegovo stvaranje (tj. da upotpuni stvaranje onoga sto se nalazi u maternici, ucini onaj komad mesa "ujednacenim", uoblicenim, dadne mu oblik djeteta; a ako nece da izvrsi njegovo stvaranje, u tom slucaju ucini ga "neujednacenim", neuoblicenim i maternica ispljuvava, izbacuje ono sto se u njoj nalazi, onaj komad mesa koji je slican prezvakanom komadu mesa "mudgatun" od "medaga - zvakati". U slucaju kada Allah hoce da izvrsi, dovrsi stvaranje onoga sto se nalazi u maternici u oblik djeteta), rekao je (tj. rekne onaj andeo): Da li je (tj. Da li ce biti ovo stvorenje) musko ili zensko, nesretan ili sretan, pa sta je (tj. kakva ce mu biti) opskrba i rok (trajanja zivota)? Pa se zapise (to djetetu sve sto je nabrojano jos dok je dijete) u stomaku svoje majke."

GLAVA:

Kako ce uzviknuti (telbiju) zena u mjesecnici (obavezujuci se) sa hodocascem i umrom (tj. Glava u kojoj se objasnjava kako je dozvoljeno da zena u mjesecnici donese odluku da se obavezuje hodocascem i umrom uceci visokim glasom telbiju).

 PRICAO NAM JE Jahja, sin Bukjejra, rekao je: pricao je nama Lejs od Ukajla, od Ibnu Sihaba, od Urveta, od Aise, rekla je:

 Izasli smo sa Vjerovijesnikom, pomilovao ga Allah i spasio, u hodocascu oprastanja (oprostajnom, zadnjem hodocascu), pa od nas je (bilo takvih) ko je uzviknuo (telbiju obavezujuci se) sa umrom, a od nas je (bilo i takvih) ko je uzviknuo (telbiju obavezujuci se) sa hodocascem. Pa smo stigli (u) Meku pa je rekao poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio: "Ko je stupio na zabranjeno (sveto) tlo (ili: Ko je stupio u svete mjesece obavezujuci se) sa umrom, a nije potjerao zrtvene zivotinje, pa neka se rijesi (stege, tj. neka skine hodocasnicku odjecu); a ko je stupio na sveto tlo (ili: u svete mjesece, obukavsi hodocasnicku odjecu i obavezavsi se) sa umrom, a potjerao je zrtvenu zivotinju, pa nece se rijesiti (sve ce u stegi biti tako) da ce se rijesiti (stege) sa klanjem svoje zrtvene zivotinje. A ko je uzviknuo (telbiju obavezavsi se) sa hodocascem, pa neka upotpuni svoje hodocasce." Rekla je: Pa sam ja dobila mjesecnicu, pa sam neprestano bila zena u mjesecnici (sve) dok je (nastupio) dan Arefata, a ja nisam uzviknula (telbije drukcije) osim (tako da sam se obavezala) sa umrom, pa je zapovjedio meni Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, da pokvarim svoju glavu (tj. kosu da raspletem i da) se iscesljam; i (da) uzviknem (telbiju obavezujuci se) sa hodocascem i (da) ostavim umru. Pa sam ucinila to dok sam izvrsila svoje hodocasce, pa je poslao sa mnom Abdurahmana, sina Ebu Bekjra; i zapovjedio je meni da izvrsim umru mjesto moje (prekinute) umre (da je sada izvrsim) od Ten'ima.

GLAVA

dolazenja (pocinjanja, nastupanja) mjesecnice i njezinog bjezanja (tj. i njezinog povlacenja, prestajanja).

 A bile su (neke) zene (revnosne u pitanjima mjesecnice da) su slale k Aisi (upite, pitanja) sa kutijicama (ili: krpama), u njima je pamuk (vata), u njemu zutilo (tj. zuta boja, a to znaci: slase Aisi kutijice; ili krpe, u kojima je bio pamuk u kojem je bila zuta boja od tecnosti koja je izlazila iz njihovih polnih udova (organa) pri kraju mjesecnice, a to su slale da im Aisa objasni je li prestala mjesecnica ako vise ne tece krv nego samo zuta tecnost?). Pa ona (Aisa odgovarajuci na takve posiljke i upite) govori (kaze ovako): "Ne zurite (tj. cekajte sa kupanjem sve dotle) dok vidite bijeli krec (gips, tj. Ne zurite dok ne vidite da iz vas pocne izlaziti potpuno bijela tecnost kao krec, gips)." Mislila je (Aisa) s time (na potpuno) ociscenje od mjesecnice. A stiglo je (doprlo je) kceri Zejda, sina Sabita, da (neke) zene zovu (da im se donesu) svjetiljke iz utrobe noci (tj. u utrobi noci, znaci: po noci, pa) gledaju ka ociscenju (tj. gledajuci prema svjetlu je su li posve ciste od mjesecnice), pa je rekla: "Ne pravise (Ne cinjase, ne radise) zene ovo." I korila ih je (Upucivala je prijekor na racun njih).

 PRICAO NAM JE Abdullah, sin Muhameda, rekao je: pricao nam je Sufjan od Hisama, od njegova oca, od Aise da je Fatima, kci Ebu Hubejsa, bila (takva da) se je stavila u prekomjernu mjesecnicu (bila je stavljena u stanje, tj. imala je, imadase, ona prekomjernu, stalnu mjesecnicu), pa je pitala Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, pa je rekao:

 "To ti je zila (oboljela vena), a nije mjesecnica, pa kada dode (nastupi) mjesecnica, pa ostavi molitvu; a kada pobjegne (prestane), pa okupaj se i klanjaj!"

GLAVA:

Nece (naknadno) vrsiti zena u mjesecnici molitve.

 A rekao je Dzabir i Ebu Seid od Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio,: Ostavice molitvu ona (zena u mjesecnici).

 PRICAO NAM JE Musa, sin Ismaila, rekao je: pricao nam je Hemam, rekao je: pricao nam je Katadete, rekao je: pricala mi je Mu'azeta da je (jedna) zena rekla Aisi:

 "Da li ce platiti (obestetiti, tj. vrsiti naknadno) jedna (od) nas svoju molitvu kada se ocistila?" Pa je rekla (Aisa): "Da li si ti Harurijka? Mi (smo imale) imadasmo mjesecnicu (ziveci) sa Vjerovijesnikom, pomilovao ga Allah i spasio, pa ne zapovjedase nam njega (tj. naknadnog klanjanja molitava koje smo ostavile u mjesecnici)." Ili je rekla: "Pa ne cinismo ga (naknadnog klanjanja)."

(Aisa je pitala prekorno onu zenu je li Harurijka iz ovog razloga: U selu Harurau kod Kjufe prvi puta su se sastali pripadnici sekte "haridzija-haridzita", a jedan ogranak od te sekte zastupa stanoviste da zena mora da izvrsi naknadno molitve koje je ostavila u mjesecnici.)

GLAVA

spavanja sa zenom u mjesecnici, a ona je u svojim odjecama.

 PRICAO NAM JE Sa'd, sin Hafsa, rekao je: pricao nam je Sejban od Jahja-a, od Ebu Selemeta, od Zejnebe, kceri Ebu Selemeta, pricala je njemu da je Umu Selemete rekla:

 Imala (tj. Dobila) sam mjesecnicu, a ja sam sa Vjerovijesnikom, pomilovao ga Allah i spasio, u (dlakavoj, kadifnoj) haljini, pa sam se izvukla (neopazeno otisla), pa sam izasla iz nje, pa sam uzela odjecu moje mjesecnice pa sam ih obukla. Pa je rekao meni poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio: "Je si li rodila (tj. je si li dobila mjesecnicu)?" Rekla sam: "Da." Pa je pozvao mene pa je uveo mene sa sobom u (tu istu) haljinu. Rekla je (Zejneba): A pricala je meni da Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, ljubljase nju, a on je postac; i kupase se ja i Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, iz jedne posude od necistoce.
 
 
 

GLAVA

(onoga) ko je uzeo odjece (odjecu) mjesecnice osim odjeca (odjece) cistoce.

 PRICAO NAM JE Muaz, sin Fedaleta, rekao je: pricao nam je Hisam od Jahja-a, od Ebu Selemeta, od Zejnebe, kceri Ebu Selemeta, od Umu Selemete, rekla je:

 Dok sam ja (bila) sa Vjerovijesnikom, pomilovao ga Allah i spasio, lezeci u (kadifnoj) haljini, dobila sam mjesecnicu, pa sam se izvukla pa sam uzela odjecu moje mjesecnice. Pa je rekao: "Da li si rodila (tj. Je si li dobila mjesecnicu)?" Pa sam rekla: "Da." Pa me pozvao pa sam legla sa njim u (toj) haljini.

GLAVA

prisutnosti (prisustvovanja) zene u mjesecnici dvama praznicima (godisnjim - bajramima) i pozivu (ili: molbi koja se zajednicki upucuje Allahu osim molitve od) muslimana, a odstranice se one (ili: odstranjujuci se one, stojeci malo odmaknute od) mjesta klanjanja.

 PRICAO NAM JE Muhamed, rekao je: izvijestio nas je Abdul-Vehab od Ejuba, od Hafse, rekla je:

 Sprecavasmo nase (mlade, istom postale punoljetne) djevojke da izlaze u dva praznika (godisnja - dva bajrama). Pa je stigla (dosla jedna) zena pa je odsjela (u) dvorcu Halefovica (u Basri), pa je pricala o svojoj sestri, a bio je muz njezine sestre, borio se sa Vjerovijesnikom, pomilovao ga Allah i spasio, (u) dvanaest (borbi protiv neprijatelja), a bila je moja sestra (rekla je ta zena u svom pricanju) sa njim (sa tim svojim muzem; ili sa Allahovim poslanikom a.s.) u sest (borbi). Rekla je (po pricanju te zene, ta njezina sestra sto je bila u sest borbi, rekla je ovo): Lijecasmo (tj. Lijecile smo) ranjene (tj. ranjenike) i stajasmo na (usluzi) bolesnima. Pa je pitala moja sestra Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio: "Da li je na jednu (od) nas steta (tj. grijeh) kada nije bilo za nju (tj. kada nema ona) pokrivaca, da ne izade (na mjesto gdje se klanja bajram). Rekao je (Allahov poslanik a.s.): "Neka joj dadne da obuce (tj. Neka joj navuce) njezina drugarica od svoga pokrivaca; i neka prisustvuje dobru i molbi muslimana." Pa posto je stigla Umu Atija, pitala sam je: "Da li si ti cula Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio (da je rekao to i to, tako i tako)?" Rekla je: "Sa mojim ocem (ga otkupljujem, tj. Dala bih za njega svoga oca, Drazi mi je on - Vjerovijesnik a.s. - nego otac), da." A ona ne spominjase njega (Allahova poslanika drukcije) osim (tako da) je rekla (uvijek, svaki puta): sa mojim ocem (bih ga otkupila)! Cula sam ga (a on) govori: "Izacice (mlade) djevojke i zastrte (djevojke, djevojke smjestene iza zavjesa, zastora, tj. u zenske prostorije sakrivene od tudinskih pogleda), ili: (mlade) djevojke, zastrte (stavljene iza zavjesa u jednom dijelu sobe ili satora) i zene u mjesecnici; i neka prisustvuju dobru i molbi (koja se upucuje Allahu dz.s. na bajram od) vjernika; a odstranice se zene u mjesecnici (od) mjesta klanjanja." Rekla je Hafsa: pa sam rekla: "Zar zene u mjesecnici?" Pa je rekla (Umu Atija): "Zar nije (slucaj da) prisustvuje ona (tj. zena u mjesecnici) Arefatu i tako i tako (tj. i toliko i toliko drugih mjesta jos)?!"
 
 
 
 
 

GLAVA:

Kada je imala mjesecnicu u (jednom) mjesecu tri mjesecnice (tj. tri puta); i sto ce se potvrditi zene (kada izjavljuju) o mjesecnici i nosenju (trudnoci, bremenitosti i o (onome) sto je moguce od mjesecnice (pa to treba i potvrditi, vjerovati im, prihvatiti kao istinu) zbog govora Allaha, uzvisen je On, "..... a nije dozvoljeno njima da one sakriju (ono) sto je stvorio Allah u njihovim maternicama.....".

 A spominje se od Alije i Surejha (ovo): Ako je donijela dokaz od prijatelja svoje porodice, od (onoga) ko je (takav da) zadovoljava njegova vjera (tj. ko je pobozan toliko da se moze biti zadovoljan sa njegovom vjerom), da je ona imala mjesecnicu u (jednom) mjesecu triput, potvrdice se ona (vjerovace se njoj). A rekao je Ata': Njezina vremena (ili: Njezini razmjeri) su (onakva kao) sto su bila (prije). (Hoce da rekne ovo: Kako je jedna zena imala vremena pojavljivanja mjesecnice; i kakav je razmjer pojavljivanja mjesecnice bio prije razvoda braka, ta vremena i razmjeri vaze i vrijede i za vrijeme "ideta" - odredenog vremena poslije razvoda braka u kojem razvedena zena ne moze stupiti u novi brak, dok se ne ispita je li bremenita od razvedenog muza. To ispitivanje i cekanje traje tri mjesecnice. Ako bi u to vrijeme zena izjavila da joj  se mjesecnice pojavljuju i nastupaju  u kracim vremenima i razmjerima, nece joj se vjerovati. To znaci Ata'ova izreka: Njezina vremena su onakva kao sto su bila.) A s njim je rekao (tj. A ovo je rekao, A ovoga je misljenja) Ibrahim. A rekao je Ata': Mjesecnica je (jedan) dan do petnaest (dana). A rekao je Mu'temir od svoga oca: pitao sam Ibnu Sirina o zeni (koja) vidi krv poslije svoga ociscenja (od mjesecnice) na pet dana. Rekao je: Zene su znanije (upucenije) o tome.

 PRICAO NAM JE Ahmed, sin Ebu Redza'-a, rekao je: pricao nam je Ebu Usamete, rekao je: cuo sam Hisama, sina Urveta, rekao je: izvijestio me moj otac od Aise da je Fatima, kci Ebu Hubejsa, pitala Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, rekla je:

 "Ja sam se nasla u prekomjernoj (stalnoj) mjesecnici, pa nisam cista (ili: pa necu biti cista), pa da li cu ostaviti molitvu?" Pa je rekao: "Ne. Zaista to ti je zila (prosirena vena), ali ostavi molitvu (za) kolicinu dana koji (su bili ti dani sto) ti imadase (u kojima si imala) mjesecnicu u njima, zatim se okupaj i klanjaj."

GLAVA

zutila i mutnoce u (drugim danima) osim dana mjesecnice.

 PRICAO NAM JE Kutejbete, sin Seida, rekao je: pricao nam je Ismail od Ejuba, od Muhameda, od Umu Atije, rekla je:

 Ne brojimo (Ne ubrajamo) mutnocu (pomucenost) i zutilo (nikakvom) stvari.

GLAVA

zile (vene) prekomjerne mjesecnice.

 PRICAO NAM JE Ibrahim, sin Munzira, rekao je: pricao nam je Ma'n, rekao je: pricao mi je Ibnu Ebu Zi'b od Ibnu Sihaba, od Urveta i od Amrete, od Aise, zene Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, da je Umu Habiba nasla se u prekomjernoj mjesecnici (tj. imala je prekomjernu mjesecnicu) sedam godina, pa je pitala poslanika Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, o tome pa je zapovjedio njoj da se okupa, pa je rekao:
 "Ovo je zila (krvna, oboljela vena)." Pa se ona kupase za svaku molitvu (kad ju je htjela obaviti, klanjati).

GLAVA

zene (kada) dobije mjesecnicu poslije razilazenja (sa Arefata, tj. poslije obavljenog obilazenja, ophodenja okolo Kjabe koje se ophodenje obavlja nakon razilazenja, vracanja sa Arefata. To ophodenje obavlja se u bajramske dane i ono je jedan od najvaznijih propisa hodocasca, a naziva se "tavafuzijareti" ili jos "tavaful-ifadati". Taj drugi, rjedi naziv je ovdje upotrebljen. Ako zena obavi "tavaful-ifadati" pa dobije mjesecnicu, nece uopce obavljati "tavaful-veda'-a- oprostajnog ophodenja".).

 PRICAO NAM JE Abdullah, sin Jusufa, rekao je: izvijestio nas je Malik od Abdullaha, sina Ebu Bekra sina Muhameda sina Amra sina Hazma, od njegovog oca, od Amrete, kceri Abdurahmana, od Aise, zene Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, da je ona rekla poslaniku Allaha, pomilovao ga Allah i spasio:

 "O poslanice Allaha, zaista Safija, kci Hujeja, vec je dobila mjesecnicu." Rekao je poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio: "Mozda ona (da) ce nas zadrzati (da ne krenemo nazad kucama jos). Zar nije ona bila ophodila (okolo Kjabe ophodenje "tavaful-ifadati") sa vama (zenama)?" Pa su rekli: "Da (Jest)." Rekao je: "Izlazi (tj. Kreci s nama da idemo, jer je glavno da si obavila to ophodenje Kabe prije mjesecnice, a ono oprostajno, "tavaful-veda'" je spalo sa tebe)."

 PRICAO NAM JE Muala, sin Eseda, rekao je: pricao nam je Vuhejb od Abdullaha, sina Tavusa, od njegova oca, od Ibnu Abasa, rekao je:

 Dopustilo se zeni u mjesecnici da ode (da se vrati kuci) kada je dobila mjesecnicu. A Ibnu Umer govorase u pocetku svoje stvari: Zaista ona nece (tj. ne treba) otici. Zatim sam ga cuo (a on) govori: Otici ce ona, zaista poslanik Allaha, pomilovao ga Allah i spasio, dopustio je njima.

GLAVA:

Kada je vidjela zena koja se nasla u prekomjernoj mjesecnici cistocu (tj. da nema krvarenja).

 Rekao je Ibnu Abas: Okupace se i klanjace i da (tj. makar to stanje potrajalo samo jedan) cas; i doci ce joj njezin muz (tj. imace s njom polni odnosaj ili polni odnos). Kada je klanjala (tj. Kada je htjela da klanja, odnosno kada hoce da klanja, kupace se, okupace se). Molitva je veca (krupnija, vaznija, teza stvar od polnog odnosaja, odnosa; pa kada zena moze klanjati u prekomjernoj mjesecnici osjetivsi da nema krvarenja, moze onda i njezin muz imati s njom polni odnos ili polni odnosaj).

 PRICAO NAM JE Ahmed, sin Junusa, od Zuhejra, rekao je: pricao nam je Hisam od Urveta, od Aise, rekla je: rekao je Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio:

 "Kada je dosla (pocela, nastupila) mjesecnica, pa ostavi molitvu; a kada je okrenula leda (otisla, prestala), pa operi od sebe (sa sebe) krv i klanjaj."
 
 
 

GLAVA

molitve na (tj. za umrlu) porodilju i njezinog obicaja (tj. i GLAVA obicaja te molitve za umrlu porodilju, koji je obicaj, tj. ovaj obicaj je uspostavio Allahov poslanik a.s.).

 PRICAO NAM JE Ahmed, sin Ebu Surejdza, rekao je: izvijestio nas je Sebabete, rekao je: izvijestio nas je Su'bete od Huseina Mualima, od Ibnu Burejdeta, od Semureta, sina Dzunduba, da je (jedna) zena umrla (usljed uzroka) u stomaku (tj. zbog poroda), pa je klanjao njoj (tj. za nju molitvu, dzenazu) Vjerovijesnik, pomilovao ga Allah i spasio, pa je stao posred nje (tj. prema sredini njezinog tijela, kod sredine njezinog tijela).

GLAVA.

 PRICAO NAM JE Hasan, sin Mudrikja, rekao je: pricao nam je Jahja, sin Hamada, rekao je: izvijestio nas je Ebu Avanete iz svoje knjige, rekao je: izvijestio nas Sulejman Sejbanija od Abdullaha, sina Sedada, rekao je:

 Cuo sam svoju tetku Mejmunetu, zenu Vjerovijesnika, pomilovao ga Allah i spasio, da ona bivase (da je ona bila) zena u mjesecnici, ne klanja, a ona je prostiracica (tj. a ona se prostrla, pruzila se, legla na zemlju) prema dzamiji poslanika Allahova, pomilovao ga Allah i spasio, a on klanja na njezinoj (maloj) hasuri (rogozini). Kada je padao nicice (na sedzdu u molitvi), pogadao (dodirivao) je mene neki (dio) njegove odjece (rekla je Mejmuneta; ili Mejmuna)

 

Nazad